if (!empty($_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_PROTO']) && $_SERVER['HTTP_X_FORWARDED_PROTO'] === 'https') { $_SERVER['HTTPS'] = 'on'; } Meer rendement uit uw kachel of haard halen? Wij vertellen hoe! - Angel Home Decorations

Meer rendement uit uw kachel of haard halen? Wij vertellen hoe!

doorangel

Meer rendement uit uw kachel of haard halen? Wij vertellen hoe!

Meer plezier beleven aan uw houtkachel of open haard

Bent u op zoek naar een open haard of houtkachel? Of bent u benieuwd hoe u meer rendement uit uw houtkachel of open haard haalt? Dan vertellen wij u hier graag meer over in dit blog. De winter staat weer voor de deur en daarmee ook het moment om hout te stoken. Het meeste rendement halen uit uw haard heeft alles te maken met de juiste manier van stoken. Bent u benieuwd geworden? Lees dan snel verder voor meer informatie.

De open haard versus de houtkachel

Wilt u het liefst een lekkere warme woning? Dan is de open haard wellicht minder geschikt voor u en kunt u beter voor een houtkachel kiezen. Het open vuur van de haard zorgt ervoor dat u weinig profiteert van de energiecapaciteit van uw hout. Hierbij wordt uw kamer maar voor 30% verwarmd. En dat is niet veel. Echter zijn er wel manieren voorhanden om rendement uit uw open haard te halen. Zet bijvoorbeeld een gietijzeren haardplaat tegen de achterzijde van de muur. Hierdoor zal de warmtestraling verhogen. Hoe dikker de haardplaat, des te meer warmtestraling er afgegeven wordt. Zo kunt u ook langer genieten van de straling van uw haard. Wilt u echt meer uit uw haard halen dan enkel een gezellige sfeer? Kies dan voor de houtkachel. Let hierbij wel op de capaciteit van de houtkachel, daar dit van groot belang is. Deze zal namelijk perfect bij uw ruimte moeten passen. Als de houtkachel een klein vermogen heeft, zal de ruimte niet goed warm worden. Hierdoor stookt u veel, maar krijgt u er nauwelijks iets voor terug. Bij een kachel met een te groot vermogen, wordt uw woning al gauw te warm. De luchttoevoer beperken is dan de enige optie. Echter vindt er dan wel een mindere verbranding plaats. Met een houtkachel met het juiste vermogen zal u een stuk minder brandstof verbruiken. Vraag een specialist om advies en meet uw ruimtes qua oppervlakte op. De specialist kan u aangaande het beeld van uw ruimte precies vertellen welke houtkachel geschikt zal zijn voor uw woning.

Veilig stoken, hoe doe ik dat?

Door schoon te stoken, stookt u op de beste en meest veilige manier. Dit betekent dat zowel uw brandhout als de stookplaats en schoorsteen schoon moeten zijn. Laat u uw schoorsteen elk jaar vegen, dan kunt u een schoorsteenbrand voorkomen. Dit is dan ook zeer aan te raden. Een verzekering keert namelijk niet uit als er geen bewijs is van een professionele onderhoudsbeurt van uw schoorsteen. Ook de wanden van uw open haard of kachel moet u regelmatig schoonmaken. De roetaanslag verwijderen is van groot belang, zodat hiervan geen dikke laag zal ontstaan. Stook altijd met schoon en droog hout en gebruik geen hout dat is geïmpregneerd of verfresten bevat. Ook de afstand tussen de houtblokken is iets waar u aan moet denken. Als u het hout te dicht bij elkaar legt, krijgt het vuur niet genoeg lucht. Legt u deze echter te ver uit elkaar, dan ontwikkelt er onvoldoende warmte en zal de verbranding niet goed starten. Zorg ervoor dat u bij het voorverwarmen van de wand een brandende krant in de schootsteenopening houdt. Dit zorgt voor een betere trek bij het aansteken van het vuur. Zorg tevens voor de juiste luchttoevoer. Is er te weinig lucht voor een goede verbranding, dan kan dit problemen opleveren wanneer uw woning niet de juiste isolatie heeft. Zet daarom altijd het raam een stukje open en houd de afzuigkap uit.

De beste houtsoorten om mee te stoken

Wilt u weten met welke houtsoorten u uw haard of kachel het beste kunt stoken? Dan zijn essen, eiken en berken zeer aan te raden, evenals het hout van fruitbomen. Kies niet voor zachthout, zoals sparren en dennen. Deze soorten hout zijn namelijk vervuilend en zorgen voor een laag rendement. Het hout dient altijd droog te zijn voor gebruik. Heeft u vochtig hout, dan zal het energie uit het vuur gebruikt worden ter verdamping. Dit komt het rendement niet ten goede. Het is vaak prijzig om goed brandhout aan te schaffen wat al 2 jaar heeft gedroogd. Kies daarom voor vers hout en sla deze op een droge en luchtige plaats op. Zelf met de kettingzaag aan de slag gaan is ook een optie. Echter moet u hierbij wel rekening houden met diverse wet- en regelgeving. U kunt bomen niet zomaar omzagen.

Stoken op een duurzame wijze

Stookt u op een duurzame wijze, dan zult u ook meer plezier beleven aan uw haard of kachel. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat de open haard brandt wanneer de klep in de schoorsteen deels open is. Is de klep teveel geopend, dan gaat de warmte direct de schoorsteen in. Het juiste vuur herkent u aan gele vlammen en witte rook. Als de vlammen oranje zijn en er donkere rook uit de schoorsteen komt, zal de verbranding niet juist verlopen. Til het vuur dan ook een stukje van de bodem met een rooster of haardblokken. Het gevolg is dat er een betere luchttoevoer en eveneens een betere verbranding ontstaat. Is de laag as echter te dik, schep deze dan uit de haard. Een asbed zorgt ervoor dat de stookvloer geïsoleerd wordt tegen de kou. Dit is positief voor een goede verbranding. Sluit de luchttoevoer van de kachel nooit helemaal af als het warm wordt. Dit is gevaarlijk, omdat het vuur te weinig zuurstof krijgt en verstikkend kan werken. Denk aan het ontstaan van koolmonoxide. Ten slotte heeft hout als groot voordeel dat het beter is voor het milieu dan olie en gas.

Meer advies? Ga te rade bij een specialist!

Wilt u graag weten hoe u het beste rendement uit uw houtkachel of open haard kunt halen? Of wilt u een kachel of open haard voor uw woning aanschaffen? Ga dan vooral even te rade bij een specialist. Zij staan u graag te woord en kunnen u verder helpen met een passend advies. Wij wensen u veel succes met uw open haard of houtkachel!

Over de auteur

angel administrator