De verschillende soorten buitenhaarden

doorangel

De verschillende soorten buitenhaarden

Voor ieder wat wils

Wilt u meer sfeer toevoegen aan uw tuin en ook wanneer de temperaturen afkoelen comfortabel buiten zitten? Dan is een buitenhaard echt wat voor u! Omdat er veel verschillende soorten en modellen buitenhaarden zijn, vindt u ongetwijfeld de buitenhaard die perfect bij uw wensen aansluit. Bent u benieuwd welke soorten buitenhaarden er allemaal verkrijgbaar zijn? Wij zetten de types, en wat er zo bijzonder aan is, voor u op een rij.

Stoken met hout of kolen

Wanneer u een buitenhaard kiest die gestookt moet worden met hout of kolen, gebruikt u hiervoor een buitenhaard met rookkanaal. Op die manier kan de rook die bij het stoken ontstaat ontsnappen. Het rookkanaal is rechtstreeks aangesloten op de haard. Wat typisch is aan een buitenhaard met een rookkanaal, is dat hij slechts aan één kant open is. Hier moet rekening mee gehouden worden bij het plaatsen van de haard. U wilt immers wel dat het vuur goed te zien is vanaf uw terras en dat de warmte de juiste kant op geprojecteerd wordt. Ook moet er rekening mee gehouden worden dat de haard voor rook zorgt. Bij een verkeerde plaatsing zouden de buren hier last van kunnen krijgen. De voordelen van een buitenhaard met rookkanaal zijn dat u geniet van een echte, authentieke open haard met een mooi vuurbeeld en het gezellig knapperend geluid. Daarbij zorgen dit soort haarden voor een uitstekende warmtespreiding.

Buitenhaard op gas

Een andere veelgekozen mogelijkheid wat betreft buitenhaarden is de buitenhaard op gas. Deze haard werkt, zoals de naam al suggereert, op gas in plaats van hout of kolen. Hierdoor ontstaat er geen rook, en kunt u de buitenhaard met een druk op de knop aanmaken. Een buitenhaard op gas is zeer decoratief, aangezien er gekozen kan worden uit heel veel verschillende modellen. Deze haard kan volledig open zijn, wat betekent dat de vlam van alle kanten gezien kan worden. Echter is het vuurbeeld niet zo natuurlijk als die van een buitenhaard die werkt op hout.

Moderne gelhaard

Ook voor buitenhaarden die werken op gel is er geen rookkanaal nodig. Ze zijn bovendien erg schoon. Bij een buitenhaard op gel worden er potjes met een brandbare gel in de haard geplaatst. Dit soort buitenhaard is ideaal wanneer u kiest voor een langwerpig model. De gel is bovendien relatief veilig in gebruik. Het grote nadeel van dit soort buitenhaarden is het feit dat het vuurbeeld wat minder aantrekkelijk is. Dit komt omdat de gel verbrand wordt in potjes, en dat de vlammen alleen ter hoogte van de potjes te zien zullen zijn. U heeft dus geen aambeeld van een brede ‘vlammenzee’ wanneer u gel gebruikt in een langwerpige buitenhaard.

Stoken met bio-ethanol

Dit idee van een ‘vlammenzee’ heeft u wel wanneer u kiest voor een buitenhaard op bio-ethanol. Dit is een middel dat zeer licht ontvlambaar is. Naast een prachtig vuurbeeld heeft dit soort buitenhaard als bijkomende voordelen dat er geen rookontwikkeling is, het middel schoon opbrandt en dat u er niets van ruikt. Het nadeel is wel dat u zeer goed op moet passen bij het gebruik van bio-ethanol. Vooral bij het bijvullen van de haard wanneer deze nog niet helemaal afgekoeld is, kunnen er zeer gevaarlijke situaties ontstaan.

Weet wat u kiest

Wilt u ook een buitenhaard aanschaffen, maar weet u nog niet zeker welke helemaal bij u past? Wij raden aan om eens een showroom te bezoeken waar de verschillende soorten buitenhaarden tentoongesteld worden. Zo ziet u precies wat u kunt verwachten, kunt u inspiratie opdoen voor uw eigen haard, en kunt u bovendien aan specialisten hulp vragen voor de mogelijkheden van een buitenhaard bij uw woning!

Over de auteur

angel administrator